KIYMALI EKSILI LAHANA SARMASI

1465219_723405457688644_267010524_n

Selamun Aleyküm Gönül Dostlarim…

Ilk defa Lahana sarmasini eksili yaptim ve inanin mükemmel oldu, normalde lahana sarmasi eksili yapilmaz bilirsiniz ama gecenlerde bir ablamizda Yasin toplantisi vardi ben bazi sebeplerden dolayi malesef katilamamistim, sonra herkesin dilinde o muhtesem lahana sarmalari vardi, o kadar lezzetli olmuski herkesin dilindeydi bende merak ettim ve nasil yaptigini sordum, ve komsum bana kiymaliydi bol eksiliydi deyince bende denemeliyim dedim kendi kendime iyikide denemisim yani bundan sonra kiymali lahana sarmasini mutlaka eksili yapacagim  😉

sizlerde denemek isterseniz iste tarifim…

 

KIYMALI EKSILI LAHANA SARMASI

 

MALZEMELER

1 büyük lahana

500 gr. kiyma

1 su b. pirinc

1 su b. pilavlik bulgur

3 bas sogan

1 yemek k. domates salcasi

1 yemek k. aci biber salcasi

2 yemek k. nar eksisi

yaklasik 1 su b. siviyag

1 cay k . limon tuzu ( silme )

1 tutam maydanoz

tuz, karabiber, kirmizi tozbiber, nane

 

üzeri icin : 1 yemek k. domates salcasi, 1 cay k. limon tuzu ( silme ), tuz, üzerini hafif örtecek kadar su ve 2 yemek k. siviyag

100_3831

100_3832

YAPILISI

Öncelikle lahanayi haslayip hazirlayin ( resimde gördügünüz yöntemle gayet kolay oluyor, yalniz dikkat edilmesi gereken cok fazla haslamamaniz yoksa lahana zor sarilir ) . Bu arada bir kaba kiymayi alin, ince dogranmis sogani ve diger malzemeleri ekleyip güzelce karistirin, lahana yapraklarinin ortasindaki kalin damari kesip cikarin ve elinizin büyüklügünde parcalar kesin. Simdi her bir yapraga biraz ic koyup kenarlarini ice katlamadan sIkIca sarin ve tencereye aralarda bosluk kalmayacak sekilde dizin. Sarma islemi bitince üzeri icin salca, tuz, limon tuzu,siviyag ve biraz suyu karistirin ve sarmalarin üzerine gezdirin, daha sonra üzerini hafif örtecek kadar daha su ilave edip üzerine tabak kapatip tencereninde kapagini örtüp su kaynayincaya kadar yüksek ateste tutun, su kaynamaya baslayinca altini orta atese alip yarim saat pisirin ve altini kapatip tencereyi ocagin üzerinde yarim saat daha tutun ve servis yapin… Afiyet olsun

1462927_723405487688641_163875602_n

 

 

 

 

 

Reklamlar

4 thoughts on “KIYMALI EKSILI LAHANA SARMASI

  1. Rahmetli kayınvalidem yapardı. Lahananın turşusunu kurar bütün bütün sonra bayramlarda dolmasını yapardı çok lezzetli olurdu.

  2. kim demıs eksili lahana dolmasi olmaz diye ben cocuklugumdan beri eksili yerim bizim diyarbakirda eksisiz ve acisiz yapilmaz limon tuzu yerine sumak deneyin lutfrn tadina doyamazsiniz

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s